Reflexintegratie

Bij Logopediepraktijk Balk kunt u ook terecht voor reflexintegratie.

We maken gebruik van de RMTi observaties en behandelingen. RMTi staat voor Rhythmic Movement Training Internationaal.

Al in de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken. Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch. Reflexen integreren op den duur en zorgen ervoor dat we ons steeds bewuster kunnen gedragen. We steeds meer controle over bijvoorbeeld onze bewegingen en ons gedrag.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

Diverse problemen die we dagelijks in de praktijk tegenkomen kunnen voortkomen uit niet goed geïntegreerde reflexen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan algemene vertraging in de ontwikkeling; ADD / ADHD kenmerken, leerproblemen, dyslexie, problemen in de spraak- en / of taalontwikkeling, dyspraxie, zicht- en auditieve verwerkingsproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en faalangst.

Reflexintegratie kan kinderen en volwassenen helpen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen. Alle bewegingen in de RMTi zijn gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen die we van nature maken.

Nadat we hebben vastgesteld of er nog reflexen niet, of onvolledig geïntegreerd zijn kunnen we gaan werken met deze bewegingen om de reflexen alsnog te integreren, zodat leren, communicatie, gedrag, emotioneel en algemeen welzijn de kans krijgen om toegankelijk en verder ontwikkeld te worden. Het centrale zenuwstelsel krijgt de kans om verder te rijpen.

Wilt u meer weten over de RMTi of twijfelt u of het iets voor u of uw kind is dan kunt u gerust contact met ons opnemen voor meer informatie of om te overleggen.